Oferta letnia

Serdecznie zapraszamy na wypoczynek pod Babią Górę.

Prowadzony przez nas Ośrodek „Górska Przystań” jest malowniczo położony w przysiółku Przywarówka w bezpośrednim sąsiedztwie Babiogórskiego Parku Narodowego. Magię i niepowtarzalność tego miejsca tworzy nie tylko jego przepiękna lokalizacja ale również rodzinna atmosfera oraz domowa regionalna kuchnia. Roztacza się stąd wspaniały widok na Tatry i Beskidy. U stóp Babiej Góry w otoczeniu świerkowo-jodłowych lasów i czystym powietrzu można  odnaleźć ciszę, spokój i radość życia. Organizujemy wypoczynek dla grup zorganizowanych dzieci i młodzieży oraz osób indywidualnych (kolonie, zimowiska, wycieczki szkolne, zielone szkoły).

Dysponujemy 50 miejscami noclegowymi w dwóch drewnianych budynkach. Proponujemy  3, 4, i 5 osobowe pokoje (łazienki przy pokojach lub na korytarzu). Na terenie obiektu znajduje się jadalnia, biblioteczka, kaplica, sala wypoczynkowa wyposażona w piłkarzyki i stół do ping-ponga, które umilają wspólną zabawę.Nasze atuty to: duży zielony teren z boiskami do piłki nożnej, siatkówki i koszykówki oraz miejsce na grilla i ognisko.

Koszt pobytu dla grup zorganizowanych to 50,00 zł od osoby (nocleg, śniadanie i obiadokolacja). Istnieje możliwość przygotowania trzech posiłków za kwotę 60,00 zł

W cenie oferujemy:

-          zakwaterowanie

-          wyżywienie

-          ognisko z pieczeniem kiełbasek oraz degustacja produktów regionalnych (oscypki, korbace, moskole)

-          piłkarzyki, tenis stołowy

-          darmowy pobyt kierownika grupy oraz kierowcy

-darmowy, bezpieczny parking

Ośrodek dzięki swojemu położeniu stanowi doskonałą bazę wypadową. Piękne nadgraniczne tereny wsi Lipnica Wielka sprzyjają wielu rowerowym i pieszym wycieczkom po okolicznych polach, lasach obfitujących w grzyby i jagody, a widoki zapierają dech w piersi. W takim miejscu można odpocząć od wielkomiejskiego gwaru, pośpiechu i codziennych problemów.

Służymy pomocą w zorganizowaniu zajęć, wycieczek,  wypraw w góry z przewodnikiem oraz wynajmu busów.

Kilka możliwości atrakcyjnego spędzenia czasu w Ośrodku oraz najbliższej okolicy.

1. Na terenie Ośrodka istnieje możliwość zorganizowania zajęć dla dzieci np. malowanie glinianych ptaszków, dzwoneczków, malowanie na szkle, wykonywanie kwiatów z bibuły itp.

2. Spotkanie z przewodnikiem babiogórskim, prezentacja slajdów, prelekcja .

3. Wyjście na Babią Górę (1725 m n.p.m.) od strony lipnickiej szlakiem zielonym dużo mniej obleganym co jest zdecydowanie jego atutem. Niezwykłym przeżyciem jest widok wschodu lub zachodu słońca ze szczytu Królowej Beskidów.

4. Wyjazd do Zubrzycy Górnej - Orawski Park Etnograficzny pokazuje budownictwo i kulturę mało znanego w Polsce regionu – Orawy. Oprócz zagród prezentowane są budynki przemysłu wiejskiego: folusz, kużnia, olejarnia, tartak, karczma, pasieka z ulami a zajęcia edukacyjne z regionalizmu przybliżają czynności wykonywane dawniej na Orawie np. pieczenie chleba, ozdoby z bibuły, zabawki szmaciane.

Zwiedzanie XVII wiecznego kościółka parafialnego p.w. św. Jana Chrzciciela w Orawce to jedyna zachowana do dzisiaj drewniana świątynia Polskiej Orawy.

5. Całodniowy wyjazd do Zakopanego wybierając z oferty wiele możliwości spędzenia tam czasu. Zwiedzanie Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej na Krzeptówkach, zabytkowego kościółka i cmentarza na Jaszczurówce. Wyjazd kolejką na Gubałówkę oraz Kasprowy Wierch aby podziwiać wspaniałą panoramę Tatr. Będąc w Zakopanem warto wybrać się również do Doliny Pięciu Stawów gdzie widoki zapierają dech w piersiach oraz Doliny Chochołowskiej - najdłuższej doliny w Polskich Tatrach aby odpocząć i naładować akumulatory.

6. Całodniowy wyjazd do Białki Tatrzańskiej,  Bukowiny Tatrzańskiej lub Zakopanego na wody geotermalne to dobra alternatywa na odpoczynek po górskich wyprawach lub zabawach na stoku. Termy Bania, Bukowina lub Chochołów to największy kompleks w Polsce. Dzięki połączeniu leczniczych właściwości wód z doskonałą infrastrukturą basenową jest to miejsce w którym można zrelaksować się i zadbać o ciało.

7. Wyjazd w kierunku Słowacji gdzie można zobaczyć mnóstwo atrakcji turystycznych naszych południowych sąsiadów  min. Niżne Tatry z Doliną Demanowską, Małą Fatrę czy Wielką Fatrę.

8. Wyjazd nad Jezioro Orawskie i rejs statkiem zwieńczony wizytą na Slanickiej Wyspie Sztuki. Slanica to nieistniejąca już wieś zatopiona wodami Jeziora Orawskiego, po wsi pozostał jedynie barokowy kościółek zamieniony na muzeum.

9. Wyjazd do Niedzicy rejs statkiem po Jeziorze Czorsztyńskim. Zwiedzanie średniowiecznego zamku Dunajec, warowni. Obraz 3D to  licznie przyciągające  turystów  przestrzenne malowidło powstałe na zaporze w Niedzicy. Wycieczka do Elektrowni Wodnej.

10. Spływ Przełomem Dunajca jest bezwątpliwie największą atrakcją turystyczną w Pieninach. Rozpoczyna się na przystani flisackiej w Sromowcach Wyżnych. Trasasa spływu ma dwie przystanie docelowe: Szczawnicę lub Krościenko. Spływ odbywa się na specjalnie przystosowanych tratwach zbudowanych z pięciu czółen. Wąwóz otoczony jest kilkusetmetrowymi ścianami, których wapienne urwiska przepięknie komponują się z porastającymi je lasami.

11.Wyjazd do Zawoi Babiogórskiego Parku Narodowego, prezentacja multimedialna, wystawa przyrodnicza, izba regionalna, ogrody.

Gwarantujemy wypoczynek w jednym z najpiękniejszych regionów Polski.

Serdecznie zapraszamy na Orawę i do skorzystania z naszych usług!